JOXA- en produkt av kombinerade intressen

Joxa startades och drivs av mig Emma Haraldsson. Jag är uppvuxen på den Jämtländska landsbygden och efter att i några år bott på olika platser i Sverige är jag nu äntligen hemflyttad och verksam i Östersund. Jag har alltid haft en förkärlek till djur och natur och ett intresse i hur vi värnar om detta på ett hållbart och etiskt sätt. Efter en treårig utbildning samt examen vid Tärnsjös sadelmakeriskola har jag i detta yrke kunnat hitta ett sätt att kombinera mitt intresse för hantverk och design med en önskan att jobba nära djur och människor. Jag utformar mina produkter efter personliga preferenser men har alltid hållbarhet och användbarhet som grund.

Hållbarhet ur flera synvinklar

Jag skapar läderprodukter enligt traditionellt sadelmakerihantverk med en modern känsla och med fokus på säkerhet och hållbarhet. Företaget riktar sig till den miljömedvetne kunden som inte tummar på kvalité och design. Med 20 års erfarenhet av hästar, dess utrustning och dess funktion samt ett livslångt intresse för hantverk garanterar jag kunden utrustning som är så ändamålsenlig som möjligt. Endast läder som är vegetabiliskt garvat och i de flesta fall svenskt används i produktion och reparationer. I övrigt är målet att använda sig av så miljövänliga material som möjligt men utan att för den sakens skull tumma på kvalitén. Samtliga produkter sys på ett sätt att de enkelt kan repareras vid långvarigt eller onormalt slitage. Väljer du en produkt från Joxa kan du vara säker på att du inte belastar miljön mer än nödvändig, de är gjorda för att användas ofta och under många år.

Besök mig gärna i verkstaden

Vill du besöka verkstaden så hittar du mig på Ansgars skomakeri i Östersund. Här delar jag lokal med skomakare Petra som idag äger och driver anrika Ansgars, ett av Östersunds äldsta företag. Har du inte vägarna förbi Östersund så finns det möjlighet att skicka jobben till mig. Kontakta mig för mer information.

Ett gammalt hantverk med framtidstänk

Det vegetabiliska lädret är en animalisk produkt med en historia som sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden då endast ämnen från växtriket fanns att tillgå vid garvning. Metoden är tidskrävande och komplicerad och står för en relativt liten del av det läder som idag framställs världen över. Förutom att hudarna vid denna garvningsmetod blir fantastiskt vackra blir de även mycket tåliga mot slitage och kan hålla i flera generationer om det behandlas rätt. Utan tungmetaller i framställningen blir de även allergivänliga och kan brytas ner i naturen utan att avge några farliga ämnen. Idag är hudar från svenska slakterier en restprodukt där endast en liten del tas tillvara så när du köper en produkt av svenskt vegetabilgarvat läder så stödjer du inte bara en enda hantverkare utan en lång kedja av svenska företagare som alla är viktiga för en hållbar framtid.

På naturskyddsföreningens hemsida kan du läsa mer om Kromgarvat läder och varför vi bör undvika det.